Żywe zioła

Swoje pachnące zioła to nie tylko i wyłącznie sposób na zdrowe roślinne napary, niemniej jednak także sposobność urozmaicenia smaku swoich potraw, co jest bardzo istotną kwestią. Zioła można uprawiać własnymi siłami i przynosi to idealne efekty. Warto się o tym przekonać i kupić sobie np.

koperek w doniczce. Gwarantujemy, że będzie on o sporo bardziej aromatyczny i na prawdę dużo smaczniejszy od koperku suszonego kupowanego w saszetkach lub od tego, który kupujemy w markecie. Nasz własny koperek będzie rósł w słońcu i w dodatku bez sztucznych nawozów czy oprysków, też tych przeciw mszycom. Z tego również względu będzie zdrowy i smaczny, a my możemy go w każdej chwili urwać i zjeść na przykład. na kanapce, w zupie czy z ziemniakami. Bardzo podobnie można uprawiać lubczyk w doniczce. Może być on przez nas uprawiany nie tylko i wyłącznie w doniczce, niemniej jednak również w gruncie. O ile mamy kawałek ziemi, z powodzeniem możemy przesadzić do niej lubczyk i w takiej właśnie formie go hodować. O ile dysponujemy jedynie mieszkaniem, można hodować lubczyk w doniczce przez całe 356 dni w roku. Jeżeli już będzie miał dogodne warunki, będziemy mogli cieszyć się jego listkami przez długi czas. Jeżeli nie mamy ochoty hodować go cały sezon, wystarczy, że zerwiemy go całego jesienią i zamrozimy. W ten sam sposób można hodować majeranek w doniczce i również będzie on wyjątkowo aromatyczny. Z tym jednakże zastrzeżeniem, że majeranek po zerwaniu najlepiej ususzyć – wówczas odkryjemy pełne spectrum jego smaku i przekonamy się, że jest zdecydowanie bardziej aromatyczny niż ma to miejsce w przypadku ziół kupowanych w sklepach. Bazylia w doniczce również jest wyjątkowo popularna. Warto mieć na zimę swoją swoją bazylię – czy to świeżą, czy suszoną, czy także mrożoną, bo tak faktycznie w każdej postaci będzie smakowała wyśmienicie. Pozwoli nam poprawić smak potraw kuchni włoskiej – na przykład. makaronów czy pizzy, ale może się także przydać z powodzeniem do wielu potraw kuchni polskiej, np. do tych z kapusty. Hodowanie własnych ziół nie jest wcale trudne, a daje ogromną frajdę i jest a dodatkowo bardzo korzystne.

Polecana strona: mięta w doniczce.