Jakie dania włoskie wybrać

Włoska kuchnia jest uważana za jedną z najlepszych w Europie i na świecie. Kuchnia włoska jest przede wszystkim bardzo sycąca i dość różnorodna. Możemy w niej znaleźć zarówno takie podstawowe składniki znane z naszej polskiej kuchni, jak i składniki charakterystyczne na przykład dla kuchni śródziemnomorskiej.

Napoje włoskie z dodatkiem orzeźwiającej mięty bądź bazylii są niewiarygodnie aromatyczne i idealnie gaszą pragnienie. Powinno się zwrócić uwagę, że włoska kuchnia powstała w odpowiedzi na specyficzne potrzeby mieszkańców kraju w kształcie wielkiego buta. Klimat we Włoszech jest bardzo gorący, a szczególnie latem temperatury mocno doskwierają i zarówno napoje z Włoch, jak i wszelkie dania muszą być dostosowane do tej gorącej aury i ewentualnie gasić pragnienie. Włosi rozsmakowali się w ciężkich potrawach z dodatkiem mąki i jajek, przykładem takiej ciężkiej, aczkolwiek smacznej i znanej globalnie potrawy jest chociażby pizza, która we Włoszech ma całkowicie inny charakter niż ta, którą kojarzymy w Polsce. Włoska pizza jest aromatyczna i podawana z oliwą, a nie z sosami, jak ma to miejsce w naszym kraju. Włosi cenią sobie własne narodowe dania, a są one tak różne i równocześnie smaczne, że wynalazły uznanie w kuchniach wielu narodów. Popularnością cieszy się np barilla Farina, czyli specjalna włoska mąka do pizzy, dzięki której powstaje doskonałe ciasto, identyczne, jak to należy we Włoszech. Barilla Farina Tipo 00 daje pulchne ciasto, doskonale wypieczone i równocześnie delikatne, co dobrze współgra z dodatkami, jakie się do tego ciasta dobiera. Włoskie produkty zachwycają swoją różnorodnością i są kwintesencją smaku. Wiele z takowych produktów jest nie do znalezienia w innych kuchniach świata, niemniej jednak Włosi są znani z tego, że bardzo dużo eksportują i ich produkty ukazują się w sklepach w różnych częściach globu. Także w Polsce można korzystać z najlepszej jakości towarów rodem z Włoszech i poczuć się tak, jak na fantastycznych wakacjach. Warto sprawdzić, jak smakują włoskie przetwory tak inne od naszych oraz różnorakie inne dania cechujące się fenomenalnym smakiem. Te smaki warto też powielać w naszej kuchni albo przerabiać tak potrawy, aby nawiązywały do włoskich smaków.

Źródło: Przyprawy z Włoch.