Do czego dodawać bazylię

Kolendra to zioło o wielu właściwościach prozdrowotnych. Zawiera sporo przeciwutleniaczy, zatem pomaga zapobiegać wielu chorobom określanym mianem schorzeń cywilizacyjnych. Może obniżać poziom złego cholesterolu oraz działać przeciwmiażdżycowo.

Zioła doniczkowe najlepiej smakują wtedy, gdy stanowią dodatek do surowych dań, a więc kanapek i sałatek. Tym samym bazylia sprawdzi się jako dodatek do kanapki z pomidorem a szczypiorek w doniczce do pasty jajecznej. Zioła można hodować w ogrodzie lub na balkonie. W okresie zimowym, w czasie przymrozków mogłyby nie przetrwać na świeżym powietrzu. Część ziół zimuje wtedy w gruncie. Mimo sporych mrozów nie trzeba ich niczym przykrywać. Są w stanie przetrwać temperatury wręcz do -25 stopni, a takie zdarzają się coraz rzadziej. Należy wyłącznie pamiętać o tym, by je obciąć tuż przy ziemi a wraz z wiosną zaczną im wyrastać nowe pędy. Tak jest w sytuacji wieloletniego szczypiorku albo mięty ogrodowej. Inne zioła, tj. bazylia i kolendra można hodować na parapecie. Wystarczy regularnie je podlewać. Zioła mają to do siebie, że nie potrzebują żadnego nawozu. Wystarczy podlewanie wodą z kranu. Najistotniejsze jest, żeby nie przelać doniczki. W takim wypadku korzenie rośliny mogą rozpocząć gnić. Zioła, choć uprawia się łatwo, całkiem dobrze nabywać w sprawdzonych źródłach. Sadzonki można nabyć w kwiaciarniach i sklepach ogrodniczych. Te kupione w supermarketach mogą być słabsze i nie rosnąć tak bardzo dobrze, jak nabyte u ogrodnika. W całości nie warto bawić się w hodowlę ziół od nasionka. Zwykle trwa to bardzo długo. Dużo lepiej zakupić gotowe sadzonki i od razu cieszyć się smakiem ziół. Niektórzy ludzie własną pracą suszą zioła z ogrodu, ażeby zimą dodawać je do potraw w nieco innej formie. To dość żmudny proces, w szczególności że zioła suszone można kupić w praktycznie każdym sklepie za nieduże środki finansowe. Niektórzy jednakże mają dużo satysfakcji z tego, że mogą samemu przygotować zioła, zatem suszą je na letnim słońcu a potem wysuszają dodatkowo w piekarniku.

Sprawdź: kolendra.