Szybkie mrożenie

Prawdopodobnie nikomu nie powinno się mówić o tym, że w miejscach gdzie przechowuje się pożywienie konieczne są odpowiednie temperatury. Na nieszczęście bez nich produkty te po prostu się zepsują, a wszak nie o to chodzi. Właśnie z tego względu kiedy np.

prowadzimy taki punkt to warto zaopatrzyć się w komory szokowe czy też kontenery mroźnicze. Wymienione urządzenia służą jak sama nazwa wskazuje do mrożenia szokowego i tak realnie bez nich nie byłoby możliwe przechowywanie wielkiej ilości jedzenia, które dosłownie po dłuższym czasie nadaje się do spożycia. W tej chwili powiedzmy sobie o tym czym tak faktycznie odbiega takie mrożenie od mrożenia klasycznego. Głównie chodzi tutaj o czas schładzania – jest on po prostu o sporo krótszy. Jeżeli chodzi o schłodzenie pożywienia przy pomocy komory mroźniczej to nie powinno to potrwać dłużej niż 270 minut. Z kolei wówczas, gdy decydujemy się na klasyczne mrożenie to wielokrotnie trwa to wręcz 600 minut. Jak więc widać różnica w czasie jest zupełnie znaczna, a co za tym idzie przy większej ilości jedzenia ma to duże znaczenie. A dodatkowo warto wiedzieć o tym, że mrożenie tą metodą jest lepsze, ponieważ nie nastąpią żadne uszkodzenia jedzenia a także nie zmieni się jego smak. Z czego to wynika? Głównie chodzi o to, że klasyczne mrożenie sprawia, iż cząsteczki wody dzisiejsze na opakowaniu zmieniają się w kryształki lodu, a to może powodować uszkodzenie struktury danego produktu i w skrajnych przypadkach właśnie przemienić ich smak. Jeśli pragniemy tego uniknąć to niezbędne jest jak najszybsze schłodzenie produktu. Na sam koniec powiedzmy sobie jeszcze o tym, że spore znaczenie może mieć też to z jakiego urządzenia do zamrażania korzystamy. Powinno być ono jak bardzo wysokiej jakości, ponieważ jedynie wówczas będziemy mieć pewność, że działa prawidłowo i głównie mrozi w stosownie niedługim czasie. Zatem dobrze jest kupować je od renomowanych producentów, którzy istnieją na rynku od dawna, bo wtedy mamy gwarancję, że będzie to urządzenie tj.iego poszukujemy.

Warto zobaczyć: komory szokowe.