Jeżeli już potrzebujemy profesjonalnego urządzenia chłodniczego o dużej mocy, to niewątpliwie warto korzystać z rozwiązania takiego jak komory szokowego mrożenia. Na rynku działają firmy, które oferują sprzedaż takich urządzeń, niemniej jednak także wynajem krótko oraz długoterminowy. Warto wspomnieć o tym, że są to urządzenia służące do szokowego mrożenia oraz schładzania towarów czy także surowców.
Powinno się zaznaczyć, że są to komory przenośne, które charakteryzują się w głównej mierze dużą mocą, ponadto wyposażone są w intensywny przepływ powietrza, co skraca czas mrożenia a także schładzania towarów. Przy tym, są to urządzenia w pełni bezpieczne, które posiadają konieczne atesty a także certyfikaty, a zatem są bezpieczne dla magazynowanych towarów, użytkowników takich urządzeń, ale także dla środowiska.
Komory służące do szokowego mrożenia – co warto mieć świadomość tego?
Przede wszystkim należy zaznaczyć, że mrożenie szokowe pozwala na zachowanie właściwości magazynowanych w komorach produktów i półproduktów czy także surowców. Należy zaznaczyć, że jest to proces szybki, stąd też powinno się używać odpowiednie urządzenia w głównej mierze takie jakie komory z wymuszonym obiegiem powietrza skracającym czas chłodzenia a także zamrażania. Warto zaznaczyć, że wykorzystanie takich urządzeń wiąże się z wieloma korzyściami, przede wszystkim są to urządzenia wyposażone w innowacyjne systemy monitoringu jak też rejestracji temperatury. W przypadku braku zasilania włącza się alarm informujący o tym. Przy tym, są to również urządzenia z niskim poborem energii, dzięki czemu ich eksploatacja nie wiąże się z bardzo wysokimi kosztami. Warto pamiętać również o tym, że schładzanie szokowe w takich komorach przebiega w możliwie najkrótszym czasie. Taki efekt gwarantuje nie tylko i wyłącznie wymianę powietrza, ale też duża moc urządzenia. Nie powinno więc być zaskoczeniem, że takie mobilne komory szokowe wykorzystywane są w różnych zakładach produkcyjnych czy również halach magazynowych, gdzie potrzebne są rozwiązania w zakresie bezpiecznego przechowywania produktów czy produktów.
Źródło: komory szokowego mrożenia.